Friday, June 10, 2011

apehal ijau putih je..

semalam..ye semalam..semalam la...ari kamis...project ke-2 sy telah dilancarkan....lalala..( senang ati)..
tp malang nye x de gambo..lupe.lupe.lupe**tepuk dahi..setelah brg bukti habis br la ingat nak snap pic..tp x pe, nk gak tepek n3 kt sini, ape bende sy buat?. sy buat TePung PeliTA.sonang u, i told u..mmg x susah..

bebekalkan daun pandan a day after yg sy buat putri ayu tu...sy blend lagi nk dapatkn air die.-noted

sy p lg kedai wak tuk beli santan- sebiji kelape ..huh..kalau kt kmpg mesti free kn, bapak mesti tlg parutkn tuk sy..-noted

amik 2 bekas , sy gune mangkuk...satu tuk putih side n satu tuk ijau side.. - noted

dlm resipi suh wat side ijau dulu.tp sy ni pandai2 wat side putih dulu sib baik x tenggek kt atas kuali lg..fiuhhhh

dan ape yg perlu dibuat adelah, amik tepung beras, gule , air pandan , air n sedikit kapur ,,,kacau2 hingge sebati..taraaaa...siap siap..apesal mudah je nih..huh- noted

amik plak satu mangkuk lg..letak santan tu..campur tepung beras gn garam sikit..kate resipi sikit..tp x rase ponn..sy buh byk2 sikit..br la umph..- noted

bile dah ade 2 mangkuk depan mate..amik yg side ijau...masak kn ia..hingga pekat, likit , pekit n bekilat..hehehe...x lame..kiraan sy..dlm 4 - 5 minit je mcm tu...bile dah nmpk die mcm ala2 kanji je..sudoh siap la makne nye tu..boleh angkat dan letak di dlm bekas. sy letak dlm bekas tau fu fa..hehe..tu bekas plg kecik sy ade..kehkehkhe- noted

begitu jugak utk side putih,..care yg same...by time yg putih tu da masak...side yg ijau dah agak2 keras n sejuk...sy pun  curah je la sesuke hati tanpa sukatan .atas side ijau td tu..sy suke yg putih tu lebih..jd mmg teballa ..hehehe...- noted.

dlm mase 10 minit ...sy gn en somi dah mengadap kueh ni..dan dgn tak sangke nye..boleh habis ( sy yg mkn banyak..)heheh...rase yg average n performance yg kurang.tp sy pasti sape makan akan tau itu tepung pelita..heheh...x sangke sy konsisten tuk menjayakan projek ni..hahaha....

masih berpikir2 kueh ape utk hr ni... :)

No comments:

Post a Comment